У Києві визначили кращі зразки пива і безалкогольних напоїв в 2015 році

18.08.2015 в 10:39 | Автор: pr. Man

Фото: У Києві визначили кращі зразки пива і безалкогольних напоїв в 2015 році.Українська галузева компанія з виробництва пива, безалкогольних напоїв і мінеральних вод «Укрпиво» провела 12-13 серпня 2015 року XVІІІ Міжнародний дегустаційний конкурс і визначила найкращі напої України.

Всього для участі в конкурсі були подані 114 зразків продукції від 32 підприємств — як великих, так і середніх і невеликих пивоварень, а також виробників безалкогольних напоїв. Найбільша кількість зразків — 86 — належить до пивної продукції: від традиційного пива різних сортів до безалкогольних видів та спеціального солоду. Цього року введена нова номінація — пиво з додаванням нетрадиційної натуральної сировини, яка була виготовлена з екстрактів меду, малини та вишні. Перед дегустацією міжнародне експертне журі розказало представникам ЗМІ, за якими критеріями визначаються переможці і на що звертають увагу дегустатори в першу чергу.

Для оцінки пиво подають охолодженим до температури 12 градусів Цельсія, при якій найкращим чином проявляються його смакові якості та аромат. Пиво аналізують за п’ятьма основними характеристиками і кожну з них оцінюють за 25-бальною системою:

• Зовнішні ознаки напою: наскільки він прозорий, блискучий, чи немає сторонніх елементів.
  • Аромат: він повинен бути чистим, свіжим і відповідати характеристикам саме цього чітко визначеного сорту.
  • Смак: він повинен відповідати даному сорту пива, не кислити і не солодити, не мати зерновий присмак або ознак недобродіння.
  • Піностійкість: вона зазвичай визначається в лабораторії за спеціально фізико-хімічними показниками. При дегустації ж оцінюють, наскільки вона компактна і насичена.
  • Охмеління пива: вимірюється в хмільній гіркоті, яка повинна бути різною для різних сортів.

Якщо хоча б за одним критерієм пиво отримує оцінку «незадовільно», воно відразу ж знімається з дегустації. Кожен експерт самостійно визначає всі якості напоїв, перебуваючи в окремій кабінці і без спостереження з боку сторонніх людей.

Нагородження переможців XVІІІ Міжнародного дегустаційного конкурсу відбудеться 28 серпня в Києві. До того часу всі результати будуть оброблятися в спеціальному зашифрованому вигляді і стануть відомі тільки на самому заході.